dimecres, 12 de gener del 2011

VIQUIPÈDIA

Es tracta d’una enciclopèdia de contingut lliure redactada de forma col·lectiva en una wiki. Això significa que tothom pot editar o modificar amb només un click a dalt de tot de la pàgina a ma dreta. Per tant, tothom (sense distingir edats, nivells culturals, etc) pot contribuir al creixement d’aquesta gran enciclopèdia, tot i que s’han de tenir en compte una sèrie de normes d’edició.
Els usuaris, aquells que redacten o modifiquen, han de ser conscients que estan creant una pàgina de coneixements, per tant la informació que proporcionin ha de ser el més correcta possible, tot i això, si aquesta no és del tot correcta no passa res ja que altres editors poden revisar i corregir els errors. A vegades, per això, hi ha persones que provoquen actes de vandalisme cometent errors voluntàriament i intentant que aquesta pàgina no sigui fiable.
Per tant, a l’hora d’utilitzar la Viquipèdia com a font de recerca per fer treballs s’ha d’anar amb prudència ja que, encara que es treballa per millorar-la cada dia i està en revisió constant, hi ha articles que no són de qualitat perquè poden contenir informació falsa o punts de vista no neutrals.
A l’hora de crear o modificar un text a la Viquipèdia l’usuari ha de tenir en compte que aquest ha d’estar ben escrit, ha de ser neutral i equilibrat, amb la informació el més fiable i verificable possible. Aquests articles s’ha de tenir en compte que estan enllaçats amb altres pàgines de l’enciclopèdia per tal de crear una xarxa fàcil de coneixement.Aquesta enciclopèdia es va començar a redactar el 2001 i fins l’any passat hi havia 13 milions d’articles en 267 llengües, 287.013 dels quals són en català.
La informació que conté està sota la llicència de Creative Commons, peró especifica que el lector pot copiar, distribuir i comunicar públicament l’obra, a més de fer obres derivades.

Varia la informació segons l’ idioma?
Si, ja que s’ha de tenir en compte que aquestes pàgines estan redactades en diferents països, amb diferents llengües, amb diferents persones i punts de vista. Per exemple, la informació que ens mostra la Viquipèdia en català sobre Barcelona no és la mateixa que la que mostra en anglès o castellà.
El més interessant de la Viquipèdia és que com hi ha varies versions en diversos idiomes, tenim al nostre abast molta informació.

Com estan escrits els articles?
El contingut dels articles no es dirigeix directament al lector, no hi ha introduccions, punts de vista, opinions, entre d’altres, sinó que descriu directament els fets de forma neutral i objectiva. Els redactors no pretenen crear debats, opinions, discussions, sinó informar sobre autors, ciutats, animals,entre d’altres.
Tot i que la informació si que varia segons el idioma, tots els articles s’assemblen ja que hi ha establertes unes normes en el “llibre d’estil” on s’indica de quina forma s’han de crear els temes, com han de ser els títols, el llenguatge que s’ha d’utilitzar (correcte, formal, impersonal), com posar les imatges, els enllaços, com citar, entre d’altres.

Quina enciclopèdia és més segura?
Enrique Dans parla al seu blog sobre la fiabilitat dels articles de la Viquipèdia escribint sobre un article que va llegir al diari Wired Wikipedia, Britannica: a toss-up, en el qual un grup d’especialistes van revisar una sèrie d’articles extrets de la Viquipèdia i de l’enciclopèdia Britannica. Com a conclusió destaca que l’enciclopèdia Britannica, tot i tenir un consell editorial d’experts que revisen els articles, té més errors que la Viquipèdia, que no té aquest consell i qui revisa la informació pot ser qualsevol persona. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada