dimarts, 11 de gener del 2011

PISSARRES DIGITALS INTERACTIVES

Què són les pissarres digitals interactives?


La Pissarra Interactiva, també denominada Pissarra Digital Interactiva (PDI) consisteix en un ordinador connectat a un videoprojector, que mostra el senyal d'aquest ordinador sobre una superfície llisa i rígida, sensible al tacte o no, des de la qual es pot controlar l'ordinador, fer anotacions, manuscrites sobre qualsevol imatge projectada, així com guardar-les, imprimir-les, enviar-les per correu electrònic i exportar-les a diversos formats. 
La principal funció de la pissarra és, doncs, controlar l'ordinador mitjançant aquesta superfície amb un bolígraf, el dit -en alguns casos- o un altre dispositiu com si d'un ratolí es tractés. És el que ens dóna interactivitat amb la imatge i el que ho diferencia d'una pissarra digital normal (ordinador + projector).


Avantatges d'utilització de cada tipus de Pissarra Interactiva

-La PDI té l'avantatge que s'escriu directament sobre la pròpia pissarra, de la mateixa forma que es fa sobre qualsevol pissarra convencional, la qual cosa la fa especialment senzilla d'utilitzar per un professor des del primer minut.

-La PDIP té l'avantatge que es pot traslladar a qualsevol lloc, amb el que, sense necessitat de video-projector, un professor pot preparar els exercicis interactius en el seu despatx o a la seva casa i després utilitzar-los en classe, així com realitzar classes a distància, en temps real, a través d'Internet, sense necessitat de vídeo-projector. Un altre avantatge és per a persones amb dificultats motrius, atès que poden controlar qualsevol aplicació d'ordinador i fer les anotacions des del seu propi seient.


Característiques de la pissarra interactiva

Els paràmetres que caracteritzen una pissarra interactiva poden resumir-se en els següents punts:

-Resolució, es refereix a la densitat de la imatge en la pantalla i s'expressa en línies per polzada (i.i.: 500 lpp). Les diferents tecnologies ofereixen resolucions que oscil·len entre els 65 lpp i els 1.000lpp. Encara que el videoprojector defineix la qualitat de la imatge que es visualitza, com més gran és la resolució de la pissarra tant major qualitat tindrà qualsevol impressió realitzada amb una impressora. La demostració la podem entendre quan no s'utilitza videoprojector i s'escriu en la pissarra. Es podrà comprovar llavors aquest detall. D'altra banda permetrà una major precisió quan s'utilitzi amb programes que exigeixin molta precisió.

-Superfície o àrea activa, és a l'àrea de dibuix de la pissarra interactiva, on es detecten les eines de treball. Aquesta superfície no ha de produir reflexos i ha de ser fàcil de netejar.

-Connexions, les pissarres interactives presenten els següents tipus de connexions: cable (USB, sèrie), cable *RJ45 (o de xarxa) connexió sense cables (*Bluetooth) o connexions basades en tecnologies d'identificació per radiofreqüència.

-Punters,depenent del tipus de pissarra utilitzat, es pot escriure directament amb el dit, amb llapis electrònics que proporcionen una funcionalitat similar als ratolins (disposen de botons que simulen les funcions dels botons esquerre i dret del ratolí i de doble clic) o fins i tot amb retoladors d'esborrat en sec.

-Programari, les pissarres disposen d'un programari compatible amb Windows 98, 2000, NT, EM, XP, Vista, V7; Linux(segons model) i Mac (segons model). És convenient que el programari estigui en el major nombre d'idiomes possible, inclòs castellà, català, gallec i basc. A més ha de contemplar alguna o totes de les següents opcions:
o Reconeixement d'escriptura manual i teclat en la pantalla.
o Biblioteca d'imatges i plantilla:
o Eines pedagògiques com, regla i transportador d'angles, llibreries d'imatges de Matemàtiques, Física, Química, Geografia, Música, etc.
o Capacitat per importar i salvar almenys en alguns dels següents formats: JPG, BMP, GIF, HTML, PDF, PowerPoint...
o Capacitat d'importar i exportar en el format: IWB, format comú a totes les pissarres digitals
o Recursos didàctics en diverses àrees amb diferents formats (HTML, Flaix, …)
o Capacitat per crear recursos.
o Integració amb aplicacions externes.


INFORMACIÓ EXTRETA E LES SEGÜENTS PÀGINES WEBS: 
http://x-tic.blogspot.com/2010/04/les-pissarres-digitals-interactives.html
http://www.slideshare.net/nuriacoma/pissarres-digitals-1638314
http://peremarques.pangea.org/pdigital/ca/pissarra.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada