dijous, 13 de gener del 2011

goer

Goear.com es una página web que nos permite escuchar música desde Internet sin tener que descargarla a nuestra PC. Al igual que ListenGo.com se trata de un proyecto español con licencia de la SGAE

dimecres, 12 de gener del 2011

IMATGE DIGITAL(2)

Després de llegir l'entrada del bloc de l'assignatura Conceptes bàsics d'imatge digital he extret una sèrie d'idees que exposo a continuació.

Amb una càmera, un scanner, ... generem imatges de mapa de bits. Aquestes imatges tenen les següents característiques:


  1. Grandària. És la quantitat de píxels que té la imatge. Normalment es mesura segons la quantitat de píxels horitzontals x la quantitat de píxels verticals.
  2. Pes. És el que ocupa la imatge en la memòria. Es mesura en Bytes o algun dels seus múltiples.

  3. Profunditat de color. Nombre màxim de colors que pot tenir una imatge.
  4. Resolució. Relació entre el nombre de píxels i l'espai físic que ocupa.

Les imatges digitals s'emmagatzemen i podem triar diversos formats d'arxiu (jpg, gif, bmp,...)

Igoogle

Actualment utilitzem l'eina del Igoogle aquesta és una pàgina d'inici personalitzada que podem posar imatges, noticies, webs d'interès...
http://www.google.es/ig?hl=ca
http://www.vilaweb.cat/noticia/2587433/20071011/noticia.html

Dropbox

Dropbox: És el emmagatzenament virtual de tots els trus arixus, et permet accedir a tots els teus documents, carpetes (arxius) des de qualsevol ordinador utilitzant la xarxa.

Per a més informació: http://www.bitscatalans.com/tic/dropbox/

La pàgina web: https://www.dropbox.com/home#:::

Google reader

Google Reader: és un lector dels RSS. Permet accedir, rebre novetats i organitzar per temes totes les pàgines a les que t'has inscrit. És una eina gratuïta


Per a més informació http://www.google.com/intl/es/googlereader/tour.html

http://www.google.com/reader/view/#overview-page

Power Point

Després d’haver llegit l’entrada del bloc d’en Jordi Simón “Les presentacions a l’educació” he pogut aprendre:

Cada vegada els docents utilitzen més els nous recursos tecnòlogics per expressar els seus coneixements als seus alumnes, com pissarres digitals, powers points...
Els alumnes també els utilitzen ja que alhora de fer una exposició sempre l’acompanyen d’un power point...
El primer power point va sorgir l’any 1987 dels ordinadors Apple Macintosh

Per poder crear diferentes presentacions, es poden utilitzar diferents programes:

v  Impress: Té molta qualitat, és lliure i gratuit i forma part del OpenOffice.
v  Googledocs: És un servei gratuït no lliure, et permet crear presentacions de manera col·laborativa i es poden penjar en la web.
v  Power point: Forma part del Microsoft Office té moltes possibilitats creatives i de multimèdia.

Per publicar les presentacions a la web:

v  Slideshare
v  Slideboom

Estructura dels programes de presentacions:
  1. Presentació: Power point (arxiu pptx o ppsx), l'Impress (arxiu odp), googledocs (altre format)
  2. Diapositives: eix central d'aquests programes. En aquestes col·loquem lliurament els objectes com ara: textos, vídeos, imatges...el conjunt de les diapositives formen una presentació.
  3. Objectes: textos, imatges, vídeos...
  4. Accions: conjunt d'instruccions que executem quan fem un clic o passem el ratolí per sobre d'un objecte. Per exemple, quan cliquem sobre d'una imatge i anem a una diapositiva concreta.
  5. Transicions: són l'efecte visual i/o sonor que s'estableix entre diapositives.
  6. Animacions: són l'efecte visual i/o sonor que s'estableix als objectes i que pot implicar un ordre d'entrada i de sortida dins de la diapositiva.
Com utilitzar-les a l'educació:
  • Per transmetre els coneixements d'una forma ordenada i clara. (presentació del poema de la impressora)
  • Per motivar, interactuar, seduir, emocionar... (power point amb animacions i accions: Impressora)
Informació extreta de la següent pàgina web: http://blink2k4.blanquerna.url.edu/inici.aspx

Vídeos

L'altre dia a classe de GTIC vam estar parlant sobre l'ús dels vídeo i dels diferents tipus que hi havia. per fer-ho vam estar veient dos vídeos:

1. Era un vídeo en el que sortien dos rèptils que es barallaven durant una bona estona per agafar un insecte i menjar-se'l. La disputa és tal que tots els animalets del bosc van deixar de fer allò que estaven fent per observar-los. al final, els rèptils es despisten i una granota, que estava alerta, agafa l'insecte, però decideix compartir-lo amb els dos rèptils.
  • Es tractava d'un vídeo on hi havia només imatge i àudio, ningú explica el que està succeint. L'espectador el segueix sense utilitzar, gairebé, l'hemisferi esquerra, sinó tot al contrari, l'espectador està utilitzant, majoritàriament, l'hemisferi dret regit per les emocions.
  • Aquest era un vídeo motivador
  • Ens explica moltes coses sense explicar cap, és a dir, després de veure'l és quan l'alumne ha de treure les seves pròpies conclusions. Són vídeos que transmeten emocions i es poden veure en grup perquè l'aprenentatge està pensat que sigui col·laboratiu.
2. Era un documental sobre la història de Catalunya.
  • Es tractava d'un vídeo que combinava àudio, imatge i explicació. L'espectador ha d'utilitzar les dues parts de l'hemisferi.
  • Aquest era un vídeo lliçó. Es tracta d'un vídeo que transmet idees i conceptes, acompanyats d'imatges i música. Serveixen per repassar de forma individual, però per veure'ls en grup no són gaire recomanables ja que encara que es pugui estar atent a les imatges, generalment, no es para atenció a allò que s'està dient.

VIQUIPÈDIA

Es tracta d’una enciclopèdia de contingut lliure redactada de forma col·lectiva en una wiki. Això significa que tothom pot editar o modificar amb només un click a dalt de tot de la pàgina a ma dreta. Per tant, tothom (sense distingir edats, nivells culturals, etc) pot contribuir al creixement d’aquesta gran enciclopèdia, tot i que s’han de tenir en compte una sèrie de normes d’edició.
Els usuaris, aquells que redacten o modifiquen, han de ser conscients que estan creant una pàgina de coneixements, per tant la informació que proporcionin ha de ser el més correcta possible, tot i això, si aquesta no és del tot correcta no passa res ja que altres editors poden revisar i corregir els errors. A vegades, per això, hi ha persones que provoquen actes de vandalisme cometent errors voluntàriament i intentant que aquesta pàgina no sigui fiable.
Per tant, a l’hora d’utilitzar la Viquipèdia com a font de recerca per fer treballs s’ha d’anar amb prudència ja que, encara que es treballa per millorar-la cada dia i està en revisió constant, hi ha articles que no són de qualitat perquè poden contenir informació falsa o punts de vista no neutrals.
A l’hora de crear o modificar un text a la Viquipèdia l’usuari ha de tenir en compte que aquest ha d’estar ben escrit, ha de ser neutral i equilibrat, amb la informació el més fiable i verificable possible. Aquests articles s’ha de tenir en compte que estan enllaçats amb altres pàgines de l’enciclopèdia per tal de crear una xarxa fàcil de coneixement.Aquesta enciclopèdia es va començar a redactar el 2001 i fins l’any passat hi havia 13 milions d’articles en 267 llengües, 287.013 dels quals són en català.
La informació que conté està sota la llicència de Creative Commons, peró especifica que el lector pot copiar, distribuir i comunicar públicament l’obra, a més de fer obres derivades.

Varia la informació segons l’ idioma?
Si, ja que s’ha de tenir en compte que aquestes pàgines estan redactades en diferents països, amb diferents llengües, amb diferents persones i punts de vista. Per exemple, la informació que ens mostra la Viquipèdia en català sobre Barcelona no és la mateixa que la que mostra en anglès o castellà.
El més interessant de la Viquipèdia és que com hi ha varies versions en diversos idiomes, tenim al nostre abast molta informació.

Com estan escrits els articles?
El contingut dels articles no es dirigeix directament al lector, no hi ha introduccions, punts de vista, opinions, entre d’altres, sinó que descriu directament els fets de forma neutral i objectiva. Els redactors no pretenen crear debats, opinions, discussions, sinó informar sobre autors, ciutats, animals,entre d’altres.
Tot i que la informació si que varia segons el idioma, tots els articles s’assemblen ja que hi ha establertes unes normes en el “llibre d’estil” on s’indica de quina forma s’han de crear els temes, com han de ser els títols, el llenguatge que s’ha d’utilitzar (correcte, formal, impersonal), com posar les imatges, els enllaços, com citar, entre d’altres.

Quina enciclopèdia és més segura?
Enrique Dans parla al seu blog sobre la fiabilitat dels articles de la Viquipèdia escribint sobre un article que va llegir al diari Wired Wikipedia, Britannica: a toss-up, en el qual un grup d’especialistes van revisar una sèrie d’articles extrets de la Viquipèdia i de l’enciclopèdia Britannica. Com a conclusió destaca que l’enciclopèdia Britannica, tot i tenir un consell editorial d’experts que revisen els articles, té més errors que la Viquipèdia, que no té aquest consell i qui revisa la informació pot ser qualsevol persona. 

Wikis

La primera wiki es va realitzar al 1994 pel programador Ward Cunningham. Es tracta d’una eina que ens permet crear col•lectivament pàgines web on compartir i intercanviar coneixements sobre un tema en concret. Aquestes pàgines contenen textos, imatges, esquemes que poden ser visitats per qualsevol persona. Els continguts estan en constant revisió i actualització i, qualsevol usuari pot crear, editar, realitzar modificacions, correccions o esborranys de forma fàcil i ràpida. Les wikis faciliten una autoria distribuïda i creen un patrimoni cultural col•laboratiu.
La wiki més coneguda arreu del món és la Wikipédia, es tracta d’una enciclopèdia lliure a Internet, que pot ser ampliada i modificada per qualsevol persona i que està en constant revisió.
El control editorial de la Vikipédia, tal i com ens indica en Jordi Vivancos al seu bloc ticotac, el fa la comunitat de viquipedistes (administradors i lectors) que en tot moment poden corregir o completar l'article que s’està consultant. […] La participació en el projecte, comporta el respecte a les regles que la comunitat viquipedista s'ha donat, així com l'observació de la legislació sobre propietat intel·lectual.


Característístiques:

  • El contingut es presenta en mode pàgina web. Es tracta de pàgines independents.
  • La publicació queda enregistrada de forma immediata.
  • Poden ser públics o privats.
  • Es poden seguir les intervencions, per tant en tot moment pots saber qui ha modificat el text o l’ha ampliat.
  • Pots crear enllaços amb altres pàgines.

Característiques dels blogs

Mitjançant un exercici de classe vam treure 10 trets característics del bloc, aquests són alguns d'ells:
         El bloc és una pàgina web, fàcil d'utilitzar. Són entrades que queden enregistrades en ordre cronològic.
         Els que editen blocs s'anomenen bloggers.
         Els blocs ajuden a fer relacions amb els lectors.
         Als blocs trobes gent amb qui compartir diferents interessos i gustos.
         Les noticies del bloc són professionals i personals.
         Les noticies publicades als blocs poden esdevenir debats.
         En un bloc qualsevol pot ser reporter i editor sense cap cost.
         Amb el bloc es pot compartir noticies en minuts.
         Mitjançant el bloc es fa còmode compartir les notícies a internet.
         Els blocs poden ser subjectius.

L'utilitat d'aquest mitjà de comunicació a les escoles pot ser diversa:
Els mestres ho poden utilitzar per passar-se informació entre ells, per penjar activitats realitzades amb els nens, per penjar fotografies d'activitats o festes com el carnestoltes, per contestar preguntes que tinguin els pares en general, com per exemple al CEIP Pla de l'Avellà que publica al seu bloc algunes recomanacions per afrontar el virus de la grip A, d'entre d'altres.

Conceptes

Definicions:
1.       Mapa conceptual: És la tècnica per a la representació de coneixements en gràfics. Es caracteritza per la seva simplicitat, jerarquització i impacte visual.
2.       Codi Font: Són les instruccions escrites en algún llenguatge de programació per ser llegides per l’home.
3.       Codi objecte: És la copilació del codi font.
4.       Copyright: És un dret d’autor, una llicència que no permet que els altres copiin o modifiquin un text d’aquest.
5.       Copyleft: És una llicencia que permet que la gent copi el text fet per un autor, no limita a les persones a que ho modifiquin.
6.       Creative commons: És un entremitg entre els dos drets, aquest té un dret de l’autor però no està limitat.
7.       Delicious: és un servei de gestió d’adreces d’interès social en un web.
8.       Mozzilla firefox: És un navegador lliure, extret del navegador Mozzilla però amb més millores, rapidesa...
9.       Fluxograma: És la representació gràfica d’una seqüencia d’activitats d’un procès.
10.   Gimp: És un programa lliure i gratuït, que et permet editar imatges digitals (tant fotografíes com dibuixos).
11.   Google docs: És un espai personal, que ens permet crear documents de text, fulls de càlcul.. Mentres els creem els podem canviar el seu format i els podem pujar a qualsevol programa informàtic.
12.   Jclic: És un conjunt d’aplicacions informàtiques que ens permet crear activitats normalment educatives. Aquest està format per quatre aplicacions:
a.       Jclic applet. Seveix per incrustar activitats de Jclic en pàgines web.
b.      Jclic player: Una vegada descarregat permet fer les activitats sense necessitat de internet.
c.       Jclic author: Permet crear les activitats.
d.      Jclic reports: Són els resultats de les activitats fetes pels alumnes.
13.   Noteflight: És un editor online, que et permet crear i modificar partitures.
14.   Picasa: És un programa gratuït que et permet ordenar les fotografies en carpetes o cronologicament i també et permet fer retocs en les teves fotografíes.
15.   Pissarres digitals interactives: Consisteix en un ordinador connectat a un videoprojector, que mostra el senyal d'aquest ordinador sobre una superfície llisa i rígida, sensible al tacte o no, des de la qual es pot controlar l'ordinador, fer anotacions...
16.   Prezi: És una web que et permet crear presentacions amb flash d’una manera molt intuitiva.
17.   Programaris:
a.       Programari convencional: Programari que no et permet modificar-lo ni taduir-lo.. Es classifica en tres:
                                                               i.      Programari gratuït: Es pot servir sense haver de pagar res.
                                                             ii.      Programari prova: Te’l deixen provar i després et demanen un pagament.
                                                            iii.      Programari comercial: Et requereix un pagament per utilitzar-lo.
b.      Programari de codi obert: Programa que et permet accedir al seu codi font.
c.       Programari lliure: Et permet utilitzar-lo i modificar-lo sense cap problema.
18.   RSS: Permet a l’usuari l’actualització periòdica de aquelles pàgines webs, documents o notícies que l’interessen.
19.   Audacity: És una aplicació informàtica lliure, que permet a l’usuari enregistrar o editar àudio.
20.   Slideshare: És un espai que et permet canviar el format de les teves presentacions Power point o Open office, en format fash per poder ser vistes online.
21.   Scribd: És l’espai personal que et permet pujar documents de text, pdf i et crea unes presentacions de manera flash per poder-les veure de manera online.
22.   Windows movie maker: És un programa que et permet crear, modificar videos d'una forma fàcil i divertida. Està incluit en el sistema operatiu de windows.

Windows movie maker

És un programa que et permet crear, modificar videos d'una forma fàcil i divertida. Està incluit en el sistema operatiu de windows.
                                

Com penjar la pel·lícula al bloc?
  • Clicar a “subir vídeo”.
  • Seleccionar la pel·lícula que vols pujar.
  • Mentre es va pujant la pel·lícula, pots anar omplint les dades referents al vídeo:
1.      Títol
2.      Descripció
3.      Etiquetes
4.       Categories
5.      Privacitat
6.       
·         Clicar a guardar els canvis
·         Per últim, copiar el codi embed i posar-lo al bloc, a l’apartat de HTML. 

VIDEOS

Vimeo : És una pàgina per poder pujar videos (molt semblant al Youtube), però amb una alta definició.
Informació extreta de http://videosgratisi.com/vimeo-videos

Youtube: és un sitio que te permite subir crear i ver videos.
La pàgina web : http://www.youtube.com/

Scribd

És un espai web que ens permet pujar el nostres pdf, o documents de text i els transforma en una presentació flash per poder ser vistes online.

Per a més informació: http://www.redessociales10.com/scribd

A continuació he posat la pàgina principal del scribd: http://www.scribd.com/

Slide share

És l'espai on els usuaris envien les seves presentacions power point o open office i aquestes queden enregistrades en format flash per poder ser vistes online.

Informaciió estreta de: http://alerce.pntic.mec.es/bmarco1/pagina_web/slideshare.htm

A continuació us he posat la pàgina oficial de slideshare: http://www.slideshare.net/

Web 2.0

és una nova web basada en comunitats, on els usuaris són els creadors dels continguts i decideixen què publicar i què fer amb la informació. És un nou marc d'interacció, participació i comunicació social. Els blocs són un dels exemples més destacats ja que faciliten la integració de molts d'aquests serveis. També estarien dins d'aquest grup les wikis.
En la seva aplicació educativa, veiem que generen la creació de coneixements de manera col·laborativa, fet que portarà a saber fer crítiques i correccions, a valorar el treball dels altres, a compartir nous coneixements, etc.



Informació extreta de: 
http://www.maestrosdelweb.com/editorial/web2/

dimarts, 11 de gener del 2011

Delicious

Delicious : És un servei de gestió d'adreces d'interès socials a través del web. Permet pujar a la xarxa les adreces d'interès, que clàssicament s'emmagatzemaven des del navegador localment a l'ordinador, de manera que són consultables a través d'Internet i no només en local. També en facilita la categorització amb paraules clau (etiquetes), fet que n'agilita la localització. Però no tan sols permet agrupar-les i etiquetar-les, sinó també compartir-les amb altres usuaris del servei i així conèixer qui (i quanta gent) ha desat un determinat enllaç.
El seu èxit possiblement rau en la senzillesa de la seva interfície, en emprar un llenguatge HTML molt senzill i un sistema d'URL llegible. A més, posseïx un flexible servei de sindicació web mitjançant RSS i un codi API bastant potent que permet fer ràpidament aplicacions que treballin amb del.icio.us.
 Pàgina web: http://www.delicious.com/



Per crear-se un compte a delicious.com els passos a seguir són:

1. Entrar a www.delicious.com
2. Clicar “join now”.
3. Introduir-hi les dades que et demana.
4. Importar les pàgines favorites del teu navegador.
5. Al incloure una pàgina web a la teva llista de delicious et demanen que etiquetis l'adreça per tal d'agrupar les pàgines per temes o etiquetes.


Aqui a continuació teniu un Scribd on podeu veure què és el delicious er a què serveix i com utilitzar-lo : http://www.scribd.com/doc/410167/Delicious-Que-es-y-como-usarlo


SLIDEBOOM

SLIDEBOOM: 
és un servei en línia per a la participació i repartiment de presentacions de PowerPoint. SlideBoom és un ordinador analògic de YouTube, però s'utilitza per a presentacions.


PICASA

PICASA 
és una companyia de Pasadena, Califòrnia que ha creat un organitzador de fotos amb el mateix nom. El juliol del 2004, el Google va comprar Picasa i la va començar a oferir per a ús gratuït. L'objectiu de Picasa és ésser molt fàcil de fer per qualsevol usuari tot oferint moltes funcions en un sol clic.

La principal part del programa consisteix en organitzar les fotos de l'ordinador, tot ordenant-les en carpetes, i col•leccions per ordre cronològic. També permet fer retocs a les fotografies com ara ajustament del color, reducció dels ulls vermells, correcció de l'alineació de les fotos, etc. També es pot utilitzar per a enviar les fotos per correu electrònic, penjar-les en un weblog, gravar-les en un CD, o altres.


Informació extreta de : http://es.wikipedia.org/wiki/Picasa
                                     http://www.oscarbarquin.es/2007/11/slideshow-de-picasa-en-tu-blog-o-web.html
                                    

Power Point

Avantatges i inconvenients dels PowerPoint.

Podríem distingir dos tipus de presentacions PowerPoint; la primera més tradicional, més propera a les metodologies que consideren el professor com la font del saber, com qui ha de transmetre els coneixements de la millor manera possible i la segona, tindríem les concepcions de Piaget i el constructivisme passant per l’aprenentatge social, és a dir, una utilització més creativa. Dit amb altres paraules, que sigui l'alumne qui adquireixi els coneixements per si mateix.( Aprendre a aprendre)
Dins el que anomenem, la utilització tradicionals de les presentacions, podríem anomenar els avantatges següents:
  • Una estructura que permet un discurs amb una alta precisió.
  • L’alumne sempre té una guia en la pantalla dels temes clau.
  • Permet incorporar imatges il•lustratives, crear esquemes per fer-ho més intel•ligible, inserir elements multi medials.
  • L’alumne té més facilitat per prendre apunts.
  • Permet utilitzar una gran varietat de colors i formes que clarifiquen els continguts.
  • Presentacions que cerquen i provoquen la interacció professor-alumne o alumne-alumne.
  • Presentacions que incorporen elements propis del llenguatge audiovisual com un element que facilita l’expressió a classe.
  • Presentacions que flexibilitzen el discurs de l’educador, que faciliten la creació i l’aprenentatge cooperatiu i que propicien l’estructuració, la síntesi i la reflexió dels continguts.
  • Capacitats que té el llenguatge audiovisual com a transmissor d’emocions.

Però també hi trobem inconvenients que són:
  • Estableixen un tipus de discurs transmissiu i seqüencial entre l’orador i el públic.
  •  La possibilitat de incloure massa informació a les diapositives.
  • L’orador ja no explica sinó que llegeix.
  • La utilització de colors de forma indiscriminada.
  • L’abús dels elements multi medials.
  • Una aula sempre a les fosques que provoca cansament.
  • Córrer el risc d’afegir efectes d’animació que distreuen als alumnes.
  • Establir un doble discurs; el de l’orador que va explicant i el de l’oient que va llegint.

Més informació dels power points: